Top 6 saveta kako da vam se kosa sporije masti

Dragi moji i drage moje, zauzetost obavezama me je omela u pisanju blogova, pa me iz tog razloga nije bilo odavno. No, kako je ispitni rok prosao, sada imam dovoljno vremena da vam pisem sto cesce i cesce i da sa vama delim neka svoja iskustva, savete i tome slicno. Pa da pocnemo...

   U danasnjem postu cu sa vama podeliti top 6 saveta kako da vam se kosa sporije masti. Svima nama se manje-vise masti kosa. Neko je vise sklon tome, neko manje, sve zavisi od tipa koze. Glavni razlog zasto nam se kosa masti, jeste visak sebuma koji proizvode lojne zlezde u nasem organizmu. Visak sebuma zavrsava na temenu glave , a odatle se siri niz dlaku, pa kao rezultat dobijamo masnu kosu. 
Prva sam ja sklona mascenju kose, pa bih sa vama podelila par saveta kako da potpuno ili bar delimicno resite vas problem. 

1) Koristite prokuvalu vodu

   Ovo mozda zvuci jako komplikovano, ali se definitivno preporucuje zato sto je voda iz bojlera suvise tvrda i ima previse kamenca, sto nikako ne pogoduje nezi kose. S toga bi bilo najbolje da vodu kojom peremo kosu prethodno prokuvamo. Uvodeci ovu naviku  u svoju rutinu, doprinecete tome da vam kosa bude cista na makar jedan dan duze.

2)  Ne izlazite kosu visokoj temperaturi

   Ukoliko imate naviku da previse cesto koristite peglu za kosu figaro i ukoliko se fenirate, nikako ih nemojte zagrevati na najvisoj temperaturi, jer se na taj nacin podstice dodatna proizvodnja masnih sekreta, koji zapravo stite kosu od spoljnih faktora.  Kada izlazete kosu ovakvim tretmanima, neka temperatura ne bude visa od 150C stepeni.

3) Smanjite upotrebu ulja za kosu

   Ulja se trebaju koristiti u ogranicenim kolicinama, 2 do 3 puta nedeljno i samo u onim delovima kose kojima je tretman potreban. To uglavnom budu ispucali krajevi, pa nema potrebe za mascenjem korena kose. 



4) Koristite sampon bez natrijum lauril sulfata 

   Samponi koji ne sadrze natrijum lauril sulfat manje pene, ali su mnogo bolja opcija za kosu koja se brzo masti, jer kosa nakon pranja ostaje znatno duze cista, pa je nas savet da birate sampon koji u svom sastavu nema ovo jedinjenje. 


5) Redovno menjajte jastucnicu

   Potrebno je da menjate jastucnicu bar jednom do dva puta nedeljno, kako vam se kosa ne bi brzo mastila. Jer dok spavamo, jastuk apsorbuje ulja sa nase kose i koze, sto stvara plodno tlo za umnozavanje bakterija, a samim tim se i nasa koza brze prlja, odnosno masti. 

6) Pazljivo cesljajte kosu

   Glavni savet kod cesljanja kose, jeste da se ne koristi cetka za kosu, vec cesalj. Kosa ne treba da se ceslja suvise cesto i da se dodiruje rukama, jer je tako folikul dlake vise aktivan, pa se kosa, odnosno teme glave vise prlja.




You Might Also Like

32 коментара

  1. Odličan post. Mnogo mi se dopada i ovo su sigurno savjeti koji će pomoći svim djevojkama, a najviše onim koji zaista imaju mnogo problema sa masnom kosom. Drago mi je što si se vratila ❤️❤️❤️

    I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog i Postavljajte pitanja za Q&A

    ОдговориИзбриши
  2. Excellent tips to prevent hair fall. Like it very much.
    https://fashionista2020.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican post, draga Andjela! Odavno nisam citala nista na ovu temu! Hvala na savetima, vecinu upraznjavam i zaista su delotvorni.

    New post is on my blog! Visit me, Maleficent

    ОдговориИзбриши
  4. Thanks a lot :D

    super interesting content and post my friend :)

    NEW OUTFIT POST | Sometimes BEING CLOSE MEANS STANDING STILL. :o
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D


    Please, VOTE FOR ME

    ОдговориИзбриши
  5. Odlični savjeti. Hvala što si me zapratila na blogu, uzvratila sam.

    medinabeslagic.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  6. Wow great post!

    https://martini2000.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  7. jako zanimljiv post, nisam znala ovo za prokuvanu vodu :)

    oazalepote.blogspot.rs
    <3

    ОдговориИзбриши