Soda bikarbona u sluzbi lepote


Foto: Novosti.rs
  
Natrijum-karbonat je definitivno cudesno sredstvo koje se na toliko razlicitih nacina moze uvrstiti u svakodnevnu negu tela. Ukoliko vec ne koristite sodu bikarbonu, koju vec sigurno imate u svojoj kuhinji, vreme je da to i pocnete, a u daljem tekstu cu vam opisati i zasto.

Otklanja neprijatne mirise tela

Foto: StvarUkusa
   Za kuhinjsku sodu vazi da je prirodan dezodorans. Za razliku od pojedinih kozmetickih proizvoda koji sadrze hemikalije koje bas nisu preporucljive za celokupno zdravlje organizma, natrijum-bikarbonat moze posluziti ovoj svrsi, a da ne izazove ikakve stetne posledice.Priprema:Uzeti praznu bocicu sa prskalicom, sipati 150 ml vruce vode i u nju dodati jednu punu kasicicu sode i dobro promuckati. Ovo mozete koristiti kako za predeo ispod pazuha, tako i u slucaju prekomernog znojenja nogu i neprijatnog mirisa stopala.

Protiv osipa i svraba na kozi


Foto: najboljinacin.rs
   Soda bikarbona se moze koristiti i za tretiranje odredjnih dermatoloskih stanjua, poput osipa koji su praceni simptomima i crvenila i svraba. Ovo se uglavnom odnosi na ujede komaraca i drugih insekata.
Priprema:
Pomesajte sodu sa onoliko vode koliko je potrebno kako biste dobili pastu, koju nanosite direktno i iskljucivo na problematicno mesto. Videcete da soda bikarbona ima izuzetno umirujuce dejstvo.


Nega kose

  
  Ukoliko zelite da pospesite rast svoje kose, onda definitivno trebate probati ovaj tretman sa sodom bikarbonom.
Priprema:
Pomesati 9 supenih kasika vode sa 3 supene kasike natrijum-bikarbonata. Smesu nanesite na celu kosu (od korena do krajeva) , masirajuci kozu glave. Isperite kosu vodom kojoj ste dodali malo jabukovog sirceta. Vasa kosa ce uz pomoc ove maske biti jaca, blistavija i pospesicete njen rast. Ovaj tretman praktikujte 2x nedeljno.





Higijena zuba


   U slucaju problema sa osetljivim desnima koji su skloni krvarenju, kao i kod neprijatnog zadaha.Priprema:Preporucuje se da ispirate usta casom tople vode u koji ste dodali 3 supene kasike sode bikarbone i cedjeni limunov sok. Najbolje je da to cinite svaki put posle pranja zuba. Takodje, natrijum karbonat u kombinaciji sa limunom je efikasno sredstvo za izbeljivanje zuba.Priprema:Dirktno na cetkicu koju ste prethodno pokvasili, stavite malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna. Ovaj tretman mozete primenjivati 3 puta nedeljno.


Protiv opekotina od sunca

Foto: Mama&beba
   Bol i neprijatno zatezanje koze nakon sto izgorite na suncu mozete ublaziti upravo sodom bikarbonom.
Priprema:U toploj kupki, rastvoriti 150g sode bikarbone. Naravno ,to ne znaci da se eliminisu stetne posledic po kozu, pa je najbolja preporuka da se adekvatno stitite od UV zracenja i da ne dozvolite da izgorite na suncu.

   U prologu sam navela samo par situacija u kojima je soda bikarbona najbolje resenje. Bice nastavak ovog posta, sa jos razloga zasto je soda sve dobra. Treba iskoristiti sve blagodati koje nam soda pruza i koristiti maksimalno njeno dejstvo.
Nadam se da vam se dopao post, do sledeceg posta, vasa PandaWay! :) 


You Might Also Like

19 коментара

  1. Za neke stvari sam znala da se može koristiti soda bikarbona,kao naprimjer za zube i neugodne mirise i sama sam isprobvaka te metode,mogu reci da djeluju,sada još samo da isprobam i ostale :D

    Odličan post ❤

    tipicnateenagerka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Za neke stvari sam znala da se može koristiti soda bikarbona,kao naprimjer za zube i neugodne mirise i sama sam isprobvaka te metode,mogu reci da djeluju,sada još samo da isprobam i ostale :D

    Odličan post ❤

    tipicnateenagerka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Anđelija, ovo su zaista jako korisne informacije. Za dosta stvari sam znala, ali neke od novih će mi biti od velike koristi 😊

    ОдговориИзбриши
  4. Iskreno, nisam znala za ovo. Mnogo mi se dopadaju ove informacije i mislim da su odlične. Zaista se soda bikarbona može iskoristiti na mnoge načine ❤️❤️❤️

    I follow you: Visit and follow ----> Marija's blog

    ОдговориИзбриши
  5. Super su saveti, nesto sam vec isprobala a nesto cu tek isprobati.


    Volela bih da bacis pogled na dva nova posta koji su na mom blogu
    https://smallwomenscorner.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  6. Jako koristan post draga.

    medinabeslagic.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  7. za neke sam stvari cula ali sa opekotine nisam znala! super sto si podelila ovo sa nama :))
    http://highheelpoodl.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. waoo wonderfull post dear thanks for sharing.
    https://wpthemesfree.website

    ОдговориИзбриши